Bioteknologiasta on paljon hyötyä ja sillä on useita sovelluksia. Bioteknologia tarkoittaa tekniikka jossa käytetään apuna eliöitä, soluja ja molekyylejä.
Bioteknologiaa sovelletaan monilla osa-alueilla, kuten lääkkeiden kehittämiseen ja kasvien jalostamiseen. Bioteknologia edistää erityisesti ekologista kestävyyttä ja kestävän kehityksern turvaamista.
Bioteknologiassa tarvitaan tietoa molekyylibiologiasta, solubiologiasta, genetiikasta ja mikrobiologiasta. Ihmisen DNA ja geenien toiminta on keskeinen asia bioteknologiassa.
Proteiinin rakenteen, merkityksen ja niiden välisen vuorovaikutuksen tutkimusalaa kutsutaan proteomiikaksi. Tämän avulla pystytään ymmärtämään esimerkiksi solujen välistä viestintää.
Systeemibiologiassa yhdistetään biologinen tieto kokonaisuudeksi solu tai yksilötasolla ja tätä koitetaan mallintaa tietokoneen avulla. Tämän tarkoituksena on tarkastella geenejä ja proteiinien vuorovaikutuksia toisiinsa ja ympäristöönsä.
Bioinformatiikka on monitieteinen ala, joka analysoi ja hyödyntää biologista tietoa käyttäen matemaattisia ja tilastotieteen menetelmiä.
Nanobiotekniikassa kehitetään nanomittakaavan teknologiaa, joka yhdistetään biologisiin rakenteisiin.